Dmitrijaus Rostoviečio menologijaus skaitymas tarp Kyjivo, Maskvos ir Rilos vienuolyno: istorijos intarpas apie slaviškų tekstų redagavimą ir visapusiško leidybos proceso kūrimą XVIII a. Rusijos imperijoje - Zagorov, Vasil; Angelova, Gabriela (Knygotyra, 2024)
Straipsnyje nagrinėjami garsiojo Dmitrijaus Rostoviečio menologijaus Šventųjų gyvenimų skaitiniai korektūros egzemplioriai, saugomi Rilos vienuolyno – didžiausio Bulgarijos vienuolyno – bibliotekoje. Šventųjų gyvenimų skaitiniai iš pradžių buvo spausdinami Kyjivo Pečorų lauroje, vėliau pateko Rusijos sinodo globon į Maskvą ir ten buvo išspausdinti 1756–1759 m. Rilos vienuolyno egzemplioriuose yra korektūros žymių, ir išsamus tyrimas liudija, kad jie reprezentuoja paskutinį pirmos Maskvoslaidos redagavimo ir leidybos etapą. Rilos bibliotekos menologijaus egzempliorių tyrimas išryškina svarbų Rytų Europos knygos istorijos aspektą.
Keywords: Dmitrijus Rostovietis; Šventųjų gyvenimų skaitiniai; skaitymo menologijus; Kyjivo Pečorų laura; Maskvos sinodo spaustuvė; XVIII a.; redakcinė praktika; Rilos vienuolynas