Pranciškaus Skorinos memorializacija Lietuvoje 1990–2022 m. - Bliūdžiuvienė, Nijolė (Knygotyra, 2023)
Straipsnyje pateikiama veiklos požiūriu grįsta Pranciškaus Skorinos memorializacija kaip tikslingos kompleksinės subjektų atliktos veiklos sisteminė analizė. Straipsnio tikslas – išanalizuoti P. Skorinos memorializaciją kaip veiklą, išskiriant jai būdingus elementus – tikslus, objektus, subjektus, procesus, priemones ir rezultatus, pagrindinį dėmesį skiriant veiklos subjektams ir priemonėms. Tyrimo objektas – P. Skorinos atminimo įamžinimo, įprasminimo veikla 1990–2022 metais. Analizuojamus duomenis sudaro su P. Skorinos memorializacija Lietuvoje susijusios mokslinės publikacijos, oficialieji dokumentai, interneto ištekliai, žiniasklaidos pranešimai, mokslo ir studijų, švietimo ir kultūros institucijų interneto svetainių publikacijos. Atminimo įamžinimo priemonėmis siekta paminklinio ir simbolinio P. Skorinos materialaus įamžinimo. Įprasminimo priemonės puoselėjo istorinę ir kultūrinę atmintį, plėtojo kultūrų dialogą, palaikė humanistines idėjas. Paminklinis ir simbolinis įamžinimas, mokslo ir meno renginiai, edukacijos, kūrybiniai projektai, monografijos, religinis pagerbimas leido prisiminti ir pažinti nevienabriaunę P. Skorinos asmenybę ir veiklą. Didžioji atminties išsaugojimo priemonių dalis buvo skirta gyvenimo sukaktims ir jubiliejinėms veiklos datoms pažymėti. Subjektų lygmenyje pastebima mokslininkų, menininkų, kultūros, švietimo atstovų, visuomeninių organizacijų bei įvairaus lygmens šalies ir užsienio institucijų sanglauda, kuri padėjo įgyvendinti gausias P. Skorinos memorializacijos priemones, turinčias kultūrinę, meninę, mokslinę, socialinę, atminties komunikacijos išliekamąją vertę. P. Skorinos memorializacijos veiklos analizė leido parengti apibendrintą modelį, kuris suteikia galimybę per ją sudarančių elementų visumą atskleisti bei pažinti šią veiklą kaip socialinį, kultūrinį, mokslinį veiksmą ir reiškinį.
Keywords: Pranciškus Skorina; atminimo įamžinimas; atminimo įprasminimas; memorializacijos priemonės; memorializacijos veiklos modelis