Bresto katekizmas (1553 m.). Pirmojo Bresto spaustuvės leidinio konfesinis ir kultūrinis kontekstas - Chemperek, Dariusz (Knygotyra, 2023)
Šio straipsnio tikslas yra atsakyti į klausimą, kokie yra galimi vadinamojo Katechizm brzeski [Bresto katekizmo] kilmės šaltiniai. Atskleidžiamas šio spausdinto leidinio, publikuoto Lietuvos Brastoje pirmaisiais šio miesto spaustuvės veikimo metais, konfesinis ir kultūrinis pagrindas. Katechizm brzeski buvo išspausdintas 1553 metais, o jo autorius nežinomas. Tai yra įvairių XVI a. antrosios pusės lietuvių politinės klasės konfesinių tendencijų bei ambicijų – religinių, kultūrinių ir politinių – rezultatas. Straipsnyje prieinama prie šių išvadų: 1. Katechizm brzeski publikuotas antrojoje 1553 m. pusėje. 2. Šis teologiškai margas katekizmas yra bandymas atrasti jungtį tarp Martino Lutherio ir Jeano Cauvino ideologijų. Jame dominuoja liuteroniškoji ideologija. 3. Katechizm brzeski autorius naudojosi ne tik Jano Seklucjano katekizmu (išleistu 1544 m.), bet taip pat ir dviem Urbano Rhegiuso kūriniais (1543 m. katekizmu; Medicina animae 1551 metų vertimu į lenkų kalbą) bei Johanneso Brenzo Catechismus minor (1527–1528 m.). 4. Šis sudarytojas buvo gerai susipažinęs su Osiandro kontroversija, kuri XVI a. 6-ajame dešimtmetyje buvo plačiai svarstoma kaimyninėje Prūsijos Kunigaikštystėje. Kadangi sudarytojas buvo Andreaso Osianderio gerbėjas, jis Katechizm brzeski pateikė optimistinę Osiandro antropologiją, taip sudarydamas naujausią formaliai kalvinistinių pažiūrų katekizmą.
Keywords: Katechizm brzeski; Bresto spaustuvė; Mikalojus Radvila Juodasis; Bernardas Wojewódka