Dokumentinio paveldo skaitmeninimo būklė Ukrainos mokslinėse bibliotekose (anglų k.) - Shevchenko, Maryna; Soljanik , Alla (Knygotyra, 2023)
Straipsnio autorės, remdamosi veikliausiose Ukrainos mokslinėse bibliotekose atliktais tyrimų rezultatais, atskleidžia dabartines bibliotekų fondų skaitmeninimo tendencijas. Taip pat yra aptariama dabartinė bibliotekose suskaitmenintų dokumentų paieškos sistemų būklė; vartotojų prieigos prie suskaitmenintų dokumentų būdai (vieši, riboti, vietos); būdai, kaip registruoti vartotojus, suteikiant jiems visatekstę prieigą prie visų suskaitmenintų dokumentų fondų. Straipsnyje yra pagrindžiama būtinybė priimti Nacionalinę dokumentinio paveldo skaitmeninimo programą ir ją įgyvendinti korporatyvinio valdymo lygmeniu. Galiausiai yra pateikiamos rekomendacijos, kaip padidinti Ukrainos bibliotekų dokumentų skaitmeninimo efektyvumą, tobulinti paieškos priemones ir didinti prieigos prie suskaitmenintų dokumentų fondų patogumą.
Keywords: Ukrainos mokslinės bibliotekos; dokumentinis paveldas; skaitmeninimas; skaitmeninės bibliotekos; Nacionalinė dokumentinio paveldo skaitmeninimo programa