Augimo ribų ekspertinis suvokimas: keletas paprastų įrankių knygos istorikui - Knott, Cheryl (Knygotyra, 2022)
Aštuntojo dešimtmečio pradžioje Masačusetso technologijos instituto tyrimų grupė ėmė taikyti naujus kompiuterinio modeliavimo metodus siekdama imituoti pasaulinius dinaminius procesus. Jų darbo rezultatas buvo nemažas skaičius prognozių apie gamtos išteklių išeikvojimą visame pasaulyje. Jos skelbė baisius padarinius aplinkai ir ekonomikai. Ataskaita apie modeliavimą ir jo prognozes buvo pristatyta 1972 m. išleistoje knygoje Augimo ribos (angl. The Limits to Growth). Tai iš karto sukėlė diskusijas tarp mokslininkų, politikos formuotojų ir kitų išsilavinusių skaitytojų, o publikacijų, kuriose cituojama knyga Augimo ribos per visą jos gyvavimo laikotarpį, yra daugybė. Ji ir toliau cituojama praėjus 50 metų nuo išleidimo. Ilgas citavimo laikotarpis ir įvairūs atsakymai laikui bėgant kelia iššūkių knygos istorikui, siekiančiam apibūdinti knygos suvokimą (recepciją). Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip knygos istorikai gali naudoti lengvai prieinamas citatų analizės ir vizualizavimo priemones, siekdami pagilinti supratimą apie knygą, o ne kokybinius metodus, paprastai taikomus antriniuose šaltiniuose. „Web of Science“ citatų rodyklės ir „HathiTrust“ viso teksto paieškos kolekcijos yra naudojamos identifikuoti straipsnius ir knygas, kuriose cituojama arba minima knyga Augimo ribos. Vizualizacijos pavyzdžiai, sugeneruoti iš kiekvieno paieškos rezultato, pateikiami kaip paprastų, prieinamų įrankių iliustracijos, kurias gali naudoti savarankiškas knygos istorikas, kai jo darbo mastas nereikalauja skaičiavimo analizės, skirtos dideliems tekstiniams duomenims analizuoti skaitmeninių humanitarinių mokslų projektuose.
Keywords: citavimo analizė; Augimo ribos; supratimas; „Web of Science“; aplinkos apsaugos tyrimai