KNYGŲ BRAILIO RAŠTU ILIUSTRAVIMAS LIETUVOJE (IKI 1963 m.): SĄSAJOS SU EUROPOS PRAKTIKA - RAUDONIENĖ, DIANA (Knygotyra, 2011)
Vilniaus dailės akademijaMaironio g. 6, LT-01124 Vilnius, LietuvaEl. paštas: diana.raudoniene@gmail.comStraipsnyje nagrinėjama grafinių atvaizdų, skirtų aklam suvokėjui, leidybos istorija Lietuvoje. Siekiama išsiaiškinti, kas sudarė knygų Brailio raštu iliustravimo praktikos kontekstą tuo metu, kai buvo įkurta Lietuvos aklųjų draugijos leidykla, su kuria kuriant reljefinius-grafinius atvaizdus bendradarbiavo Lietuvos dailininkai. Nagrinėjami du šio konteksto aspektai – organizuoto aklųjų švietimo istorija, turėjusi įtakos atvaizdų, suvokiamų lytėjimu, idėjos atsiradimui ir plėtojimui bei leidybinė praktika. Straipsnyje siekiama atsekti ryšius, siejančius knygų akliesiems iliustravimo praktiką Europoje XIX–XX a. ir tokią pat praktiką mūsų šalyje iki Lietuvos aklųjų draugijos leidyklos įkūrimo 1963 metais.
Keywords: aklasis skaitytojas; reljefinis-grafinis atvaizdas; Brailio rašto knyga