Vyrai ir vyriškumas: vyriškumo vaizdavimas apdovanojimų sulaukusios Australijos jaunimo literatūros rinkinyje - Garrison, Kasey; Mary , Mary; Derouet, Elizabeth (Knygotyra, 2021)
Šiame tyrime nagrinėjamas vyriškumo vaizdavimas 2019 m. išleistuose Australijos jaunimui skirtuose romanuose. Romanai buvo pasirinkti iš 2020 m. Australijos vaikų knygų tarybos (angl. Children’s Books Council of Australia – CBCA) sudaryto Metų knygos vyresniems vaikams vertingų kūrinių sąrašo. Įsteigti 1946 m., šie kasmetiniai apdovanojimai yra laikomi žymiausiais ir labiausiai prestižiniais Australijos vaikų ir jaunimo literatūroje ir, tikėtina, bus pristatomi jauniesiems skaitytojams mokyklose bei bibliotekose. Trys nagrinėti tekstai buvo Astridos Scholte „Keturios mirusios karalienės“ (Four Dead Queens), C. G. Drews „Jaunasis įsilaužėlis“ (The Boy who Steals Houses) ir Vikki Wakefield „Štai kaip pakeičiame pabaigą“ (This is How We Change the Ending). Pasitelkdami kritinės turinio analizės metodiką (Beach ir kt., 2009), tyrėjai užbaigė literatūros ir vyriškumo teorijų apžvalgą ir pasirinko išnagrinėti tris pavyzdinius tekstus naudodami hegemoninio vyriškumo schemoje (HVS, angl. HMS) ir jautriojo naujojo žmogaus schemoje (JNŽS, angl. SNMS) nurodytus požymius, kuriuos aprašė Romørenas ir Stephensas (2002). HVS požymiai apima tokius bruožus ir elgesį kaip smurtą, fizines ar žodines patyčias ir nepakantumą kito skirtingumui, o JNŽS požymiai – palaikymą, švelnumą, dėmesingumą ir pagarbą kitų (ypač moterų) erdvei ir jausmams. Taikydami šį metodą, tyrėjai nustato kiekvienos iš trijų knygų pagrindinių ir nepilnamečių personažų požymių pavyzdžius išskirdami citatas ir atkreipdami dėmesį į esminius įvykius, atspindinčius vyriškumo aspektus. Įsidėmėtinos tyrimo išvados yra tam tikros hegemoninio vyriškumo sampratos pripažinimas ir vaizdavimas pasirinktuose romanuose, neretai pateikiamas ar formuojamas dėl dominuojančių tėvo paveikslo buvimo ir „motinos“ sąvokos nebuvimo. Šiuos herojus, siejamus su šiame tyrime naudojamos schemos požymiais, dažnai nustelbia dominuojanti tėvo figūra, atitinkanti kraštutinę hegemoninio vyriškumo versiją bei formavusi savo vaiko veiksmus tėvui net nedalyvaujant kūrinyje. Tyrimas atskleidžia dažniausiai pasitaikančias vyriškumo sampratas, suderintas su schemoje vartojamomis, ir atskleidė, kad jaunimo literatūra, kaip ir populiarioji žiniasklaida, gali būti naudojama kaip tokių sąvokų platinimo priemonė, atskleidžianti šiuolaikinį jos supratimą. Šio tyrimo rezultatai apima modifikuotos ir labiau šiuolaikiškos schemos sukūrimą, kurią būtų galima pritaikyti būsimiems tyrimams. Pažymėtina, kad šie tarpdisciplininiai tyrimai sujungia bibliotekas, švietimo ir literatūros sritis, kad būtų galima išnagrinėti skirtingus būdus, kaip vyriškumas yra pateikiamas jauniesiems skaitytojams apdovanojimams nominuotuose Australijos jaunimo romanuose.
Keywords: hegemoninis vyriškumas; kritinė turinio analizė; jaunimo literatūra; „Young People’s Book Awards“; Australijos knygų apdovanojimai; Australijos jaunimo literatūra