Kaimo mokykloms skirtas lietuviškas katekizmas (1795). Rengimo aplinkybės - Sidabraitė, Žavinta (Knygotyra, 2021)
Lietuviškų spaudinių, išėjusių Rytų Prūsijoje paskutinį XVIII a. dešimtmetį, bibliografija tyrėjų yra nuolat pildoma. To laikotarpio leidybines iniciatyvas vietinėmis kalbomis skatino Apšvietos saulėlydyje Prūsijos valdžios institucijų vykdytos Bažnyčios ir mokyklų reformos ir krašte tolydžio stiprėjusi regioninio partikuliarizmo ideologija. Kaip aiškėja iš naujai aptiktų archyvinių dokumentų ir jau fiksuotos bibliografinės informacijos, 1795 metais Prūsijoje buvo išleisti bent keturi pradiniam krikščioniškam ugdymui skirti leidiniai – būtent Naujasis Testamentas, giesmynas, pusiau pasaulietinis skaitinių vadovėlis Kūdikių prietelius ir kaimo mokykloms skirtas katekizmas. Naujojo Testamento ir Kūdikių prieteliaus leidimai yra fiksuoti Lietuvos bibliografijoje, o apie minimus giesmyno ir katekizmo leidimus iki šiol nieko nebuvo žinoma. Jų išleidimo aplinkybės analizuojamos straipsnyje.
Keywords: lietuvių raštija; lietuviški spaudiniai; Prūsija; XVIII a. pabaiga; katekizmas; Johannas Christophas von Wöllneris; Kristijonas Gotlybas Milkus (Mielcke)