Knygų vaikams leidyba Ukrainoje XIX a. antrosios pusės–XX a. pr. spaudos statistikos požiūriu - Petrenko, Oksana (Knygotyra, 2020)
Straipsnyje aptariami pirmieji moksliniai bandymai sukurti bibliografinį ir statistinį XIX a. Ukrainoje leistų knygų sąvadą. Straipsnyje taip pat tiriama vaikų knygų leidybos statistikos institucionalizacijos pradžia Ukrainoje ir kokie tyrėjai ją pradėjo. Tyrimui pravertė bibliotekų ir muziejų fondai kaip patikimi šaltiniai aiškinantis vaikų knygų leidybos statistiką Ukrainoje. Surinkti senųjų spaudinių vaikams duomenys buvo ištirti, susisteminti ir palyginti su senųjų leidinių, esančių kitų bibliotekų kolekcijose, duomenimis. Daroma išvada apie pasikartojimus senųjų knygų bibliografiniuose sąrašuose, kuriais remiantis sukurtas priedas, pristatantis bibliografinių duomenų skirtumus. Straipsniu siekiama giliau pažvelgti į Ukrainoje leistų knygų vaikams chronologines ribas, t. y. nuo jų leidybos pradžios iki valstybinio leidinių registravimo įsigalėjimo.
Keywords: senieji spaudiniai vaikams; skaičiavimo kriterijai; bendrieji statistiniai rodikliai