Vandalizmas ar atminties komunikacija? Keletas minčių apie lenkų ir lietuvių grafičių rašymo tradiciją - Tolkačevski, Kšištof (Knygotyra, 2020)
Grafičiai kaip literatūrinė forma egzistuoja šimtmečius. Daugybė tyrimų patvirtina, kad ir Abiejų Tautų Respublikoje išliko nemažai šio žanro kūrinių. Tačiau šių tekstų atsiradimo tikslo klausimas mokslinėje bendruomenėje keliamas iš esmės nebuvo.Šio straipsnio tikslas yra ištirti grafičių rašymo įpročių motyvus tarp Abiejų Tautų Respublikos visuomenės narių. Šis tyrimas yra kokybinis, juo siekiama giliai išanalizuoti grafičių rašymo fenomeną. Pagrindinę tyrimo medžiagą sudaro ego dokumentai, kuriuose atsispindi asmeninis rašiusiojo gyvenimas bei patirtys. Tyrimas atliktas taikant atvejų analizės metodą.Šiame straipsnyje aptariami keli grafičių užrašymo atvejai, identifikuojant ir ištiriant jų atsiradimo motyvus. Vis dėlto norint daryti tikslesnes išvadas reikalinga atlikti platesnio masto tyrimą.
Keywords: grafičiai; epigrafika; įrašas; Abiejų Tautų Respublika; Janas Chryzostomas Pasekas; Michałas Tyszkiewiczius; Janas Potockis; Juliuszas Słowackis; Franciszekas Zabłockis; Henrykas Bogdańskis; Józefas Kopeć; Darja Menšikova