ANTANO BARANAUSKO ASMENINĖ BIBLIOTEKA - LIEPAITĖ, INGA; VERBICKAS, ANTANAS (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas, Vilniaus universiteto biblioteka Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: inga.liepaite@mb.vu.lt Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus A. Vienuolio g. 2, LT-29147 Anykščiai, Lietuva El. paštas: antanasver@gmail.com Lietuvos poeto, kalbininko, matematiko, vertėjo ir Seinų vyskupo Antano Baranausko asmeninė biblioteka ligi šiol nebuvo specialus humanitarinių ir socialinių mokslų atstovų tyrimų objektas. Šiuo tyrimu pirmiausia siekta suregistruoti visas šiandien žinomas išlikusias A. Baranausko bibliotekai priklausiusias knygas, išsklaidytas skirtingose Lietuvos atminties institucijose ir privačiose kolekcijose. Remiantis vyskupui priklausiusiomis ir jo paties kitiems asmenims dedikuotomis knygomis, sutelktų nepublikuotų ir publikuotų šaltinių ir literatūros teikiamomis galimybėmis, straipsnyje atskleidžiamas A. Baranausko santykis su knyga nuo jaunystės dienų iki vyskupavimo metų, apibūdinami jo bibliotekos komplektavimo būdai ir šaltiniai, dydis, pobūdis ir sudėtis, išryškinami bibliotekos ir knygos kultūros ypatumai, aptariamas bibliotekos likimas. Be kitko, dvasininko bibliotekos tyrimo atodangos leido atskleisti ir mažiau žinomą jo biografijos pusę. Tam tikrose gyvenimo stotelėse A. Baranauskui knyga atliko savaip svarbų vaidmenį, nulėmusį ir jo bibliotekos pobūdį. Tai parankinis poeto, kalbininko, matematiko, dėstytojo ir kunigo kūrinys, pradėtas kryptingai formuoti dar raštininko amato siekiančio jaunuolio ir baigtas jau Seinų vyskupu tituluoto brandaus amžiaus dvasininko.