VIENINGOS EUROPOS SKAITMENINĖS RINKOS PROBLEMA IR PASEKMĖS NEGAUSIŲ ŠALIŲ LEIDYBOS SEKTORIUI - TOMAŠEVIĆ, NIVES; DESPOT, IVONA (Knygotyra, 2014)
Department of Information Sciences, University of Zadar ntomasev@unizd.hr Ivona Despot Ulica Dr. Franje Tuđmana 24i, 23 000 Zadar, Croatia ivona.despot@zg.t-com.hr Daugelis elektroninės knygos rinkų Europoje šiuo metu formuojasi. Leidėjai išgyvena pereinamąjį laikotarpį; kartu su spausdinto turinio kūrėjais jie perima ir elektroninio turinio dizainerių vaidmenį. Technologijos integravimas į verslo procesus bei naujų leidybos produktų kūrimas tampa svarbiu verslo iššūkiu. Visa tai įmanoma tik dėl bendro darbo su kitais kūrybinių industrijų sektoriais. Šio straipsnio tikslas – išnagrinėti mažo leidėjo galimybes ir kliūtis tokių rinkų plėtrai. Autorės aptaria tradicinio leidėjo privalumus lyginant su naujais rinkos dalyviais bei nagrinėja naujus gebėjimus, kuriuos tradiciniai leidėjai turėtų išsiugdyti ir įgyvendinti praktikoje. Viena iš kliūčių mažos rinkos plėtrai – aukštas PVM tarifas elektroninėms knygoms visoje Europoje. Ypatingas dėmesys skiriamas Kroatijos rinkai. Šaliai įstojus į Europos Sąjungą, knygoms buvo pradėta taikyti nauja mokesčių politika. Remiantis Kroatijos pavyzdžiu straipsnyje teigiama, kad technologijų plėtra ir susiklosčiusios skaitmeninės rinkos ypatumai, nemokamo skaitmeninio turinio populiarumas ir naujų skaitymo priemonių reklamavimas nesukels pokyčių elektroninės knygos rinkoje ir neskatins leidėjų įeiti į naują rinką. Leidėjai stengiasi išlaikyti pozicijas šioje rinkoje tiesiogiai bendraudami su skaitytoju socialiniuose tinkluose. Sekdami jo elgseną skaitmeniniame pasaulyje, leidėjai kuria naujus leidybos produktus.