Nuo šnipo iki redaktoriaus: Elžbietos Sieniawskos, gim. Lubomirskos (m. 1729 m.), Krokuvos kašteliono žmonos, informatoriai - Łękawska, Monika (Knygotyra, 2024)
Saksonijos laikotarpio rašytinių laikraščių tyrimai tęsiasi jau kelis dešimtmečius. Žvelgdami į tyrimo objektą iš jų redaktorių ir tiekėjų perspektyvos, gauname išsamesnį visuomenės mentaliteto vaizdą. Elžbieta Sieniawska, gim. Lubomirska (m. 1729 m.), Krokuvos kaštelionė ir viena iniciatyviausių XVII–XVIII a. sandūros magnačių, rinko informaciją per savo asmenines žvalgybos tarnybas. Jei ne jų pastangos ir įvairiapusis siekis pateikti Krokuvos kaštelionei naujienas, tikėtina, kad Sieniawskai būtų keblu išlikti naujienų ir apie šalį, ir apie pasaulį sraute. Autorė straipsnyje aptaria šnipų, pašto darbuotojų ir laikraščių redaktorių asmenybių biografijas, tokiu būdu ne tik atskleisdama anksčiau neskelbtus faktus iš informacinių tarnybų gyvenimo, bet ir atkreipdama dėmesį į tam tikrą tarnybų tarpusavio priklausomybę.