Dviejų linksnių sistemos susidarymo problema vėlyvojoje lotynų kalboje Galijos teritorijoje - Чебялис, Д. (Kalbotyra, 1962)
Sudėtinga lotynų kalbos penkių linksniuočių ir šešių linksnių vardažodžio sistema išsivystė į dviejų linksnių sistemą lotynų liaudies kalboje Galijos teritorijoje. Išsamus linksnių sinkretizmoproblemos nagrinėjimas, o ypač kruopšti vėlyvųjų lotynų kalbos paminklų (VII ir VIII m. e. amžių) analizė neginčijamai įrodo, kad romanų kalbų casus obliquus pagrindą sudarė ne vienas kuris nors lotyniškas linksnis (accusativus arba ablativus), o greičiausiai visos netiesioginius santykius reiškiančių linksnių visumos vystymasis privedė prie vieno netiesioginio linksnio susidarymo, vadinamo paprastai cas régime senojoje prancūzų ir senojoje provansalų kalbose. Garso s pastovumas padėjo lotyniškajam nominativus pereiti į cas sujet galoromanų kalbose, turintį tik jam vienam būdingą apiforminimą. Tokiu būdu Galijos teritorijoje vardažodžio linksniavime susiformavo dviejų linksnių sistema.