Союз car - союз сочинительный или подчинительный? - Каджюлите, С. (Kalbotyra, 1967)
Tradiciniu požiūriu jungtukas car prancūzų kalbos gramatikose laikomas sujungiamuoju jungtuku. Tačiau faktinės medžiagos analizė mums leidžia tvirtinti, kad šis jungtukas turėtų priklausyti prie prijungiamųjų jungtukų. Faktai, kurie patvirtina iškeltą teiginį, yra šie: 1) Jungtukas car gramatinės reikšmės požiūriu yra sinonimas parce que, o parce que laikomas prijungiamuoju jungtuku.2) Jungtukas car išreiškia prijungiamąjį priežasties ryšį sudėtiniame sakinyje o ne sujungiamąjį.3) Sujungiamieji jungtukai gali jungti ne tik sudėtinio sakinio dalis, bet ir vienarūšius sakinius, atskiras sakinio dalis bei žodžius. Jungtukas car šioje funkcijoje niekada nevartojamas.4) Sujungiamieji jungtukai gali būti pavartoti ir atskirų šalutinių sakinių (papildinio, laiko aplinkybės ir kt). sujungimui. Jungtukas car tokio vaidmens neatlieka niekada.5) Po sujungiamųjų jungtukų et, mais, ni gali būti išleistas asmeninis įvardis-veiksnys, po jungtuko car šis įvardis būtinai vartojamas.