Par dažu lietuviešu un latviešu valodas kopējas cilmes lietvārdu nozīmes mainam - Bertulis, R. (Kalbotyra, 1965)
Šiame straipsnyje nagrinėjami trijų bendros kilmės lietuvių ir latvių kalbų daiktavardžių liet. aketė̃/eketė̃ ‘lede prakirsta skylė’ lat. akacis ‘akivaras’, liet. óras ‘dujos, supančios žemę’, ‘atmosferos sąlygų būsena tam tikru laiku’ lat. ârs ‘vieta lauke’ ir liet. árklas ‘senovinis padargas žemei arti’ lat. ârkls ‘plūgas’ reikšmių savitarpio santykiai.Remiantis abiejų kalbų tarmių medžiaga, senųjų raštų duomenimis ir palyginimu su kitomis giminiškomis kalbomis, nustatoma, kad dabartinės latvių kalbos žodžiai akacis ir árs yra išlaikę senesnę reikšmę, negu žodžiai aketė̃/eketė̃ ir óras dabartinėje lietuvių kalboje; tuo tarpu dabartinės lietuvių kalbos žodis árklas yra išlaikęs senesnę reikšmę, negu ârkls dabartinėje latvių kalboje.