Uosialapių klevų paplitimo Tirkšlių miestelyje analizė - Garalė, Ernesta (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2023)
Straipsnyje analizuojamas uosialapių klevų (Acer negundo L.) paplitimas Tirkšlių miestelyje (Mažeikių r. savivaldybė). Vertinimo tyrimas – uosialapių klevų inventorizacija – atliktas 2023 m. rugsėjo–spalio mėn., naudojant maršrutinį metodą. Buvo fiksuojamos radaviečių koordinatės ir sąlygos radavietėse: plotas, individų projekcinis padengimas, ekotopo urbanizacijos lygis, biotopas, vertinama, ar teritorija radavietėje šienauta, teritorijos, kurioje yra radavietė, naudojimo intensyvumas. Pagal uosialapių klevų vegetatyvinius ir generatyvinius požymius bei medžių aukštį, vertintas ontogenezės tarpsnis. Uosialapio klevo individų aukštis buvo nustatomas vizualiai, metrais, įvertinant visą medžio antžeminės dalies ilgį. Nustatyta 14 radaviečių su uosialapiais klevais, 10 radaviečių su juvenilino brandos amžiaus medžiais. Daugiausiai radaviečių aptikta pievose (64 proc.), pakelėse (79 proc.), pagal teritorijos naudojimo intensyvumą daugiausiai radaviečių nustatyta nenaudojamose teritorijose (43 proc.), 50 proc. jų nešienaujamos. Tad akivaizdu, kad uosialapiai klevai paplitę mažiau prižiūrimose teritorijose.
Keywords: invaziniai augalai; urbanizuota vietovė; ekotopai