Elipsinių kreivių L funkcijų diskrečiojo universalumo tyrimas - Zakaitė, Samanta; Garbaliauskas, Antanas (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2022)
Darbe įrodyta elipsinių kreivių L funkcijų diskrečiojo universalumo teorema silpnojo tikimybinių matų konvergavimo prasme analizinių funkcijų erdvėje. Nagrinėjamas analizinės funkcijos aproksimavimas postūmiais LE (s+imh), čia kompleksinio kintamojo menamosios dalies postūmiai įgyja reikšmes iš diskrečiosios aibės, pavyzdžiui, aritmetinės progresijos. Fiksuotas skaičius h > 0 pasirenkamas taip, kad exp{2πk/h} būtų racionalusis skaičius tam tikriems sveikiesiems nelygiems nuliui skaičiams.  Elipsinių kreivių L funkcijų diskrečiojo universalumo įrodymas remiasi diskrečiąja ribine teorema tikimybinių matų silpnojo konvergavimo prasme analizinių funkcijų erdvėje.
Keywords: elipsinių kreivių L funkcija; ribinė teorema; diskretusis universalumas