Laivo balastinio vandens valymo optimalios įrangos parinkimas - Šateikienė, Diana; Stanelytė, Daiva (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2016)
Vandens invazinių mikroorganizmų rūšių plitimas iš laivų balastinio vandens yra viena rimčiausių problemų, kylančių šiandieninėje jūrų laivybos aplinkoje. Viena iš prevencinių šios problemos sprendimo priemonių – laivų balastinio vandens valymas.Straipsnyje apžvelgiami balastinio vandens valymo metodai: mechaniniai, fiziniai ir cheminiai. Visi naudojami metodai turi užtikrinti aplinkos, žmonių sveikatos saugumą, ypač jei tai susiję su cheminių medžiagų naudojimu – jas reikia saugiai sandėliuoti ir saugoti, kad nepatektų į aplinką. Išleidžiamas balastinis vanduo turi būti švarus, neužterštas cheminėmis medžiagomis, nepakitusių savybių. Išskirti parametrai, darantys įtaką vandens išvalymo efektyvumui. Aprašomas chloro poveikis aplinkai, laivo konstrukcijoms ir gamtai, pateikiami žalos sumažinimo būdai. Pateiktas skaičiavimo principas, įvertinantis chloro koncentraciją, kuri priklauso nuo balastinio vandens savybių.
Keywords: balastinis vanduo; balastinio vandens valymas; chloravimo metodas