Dviejų etapų stochastinio tiesinio programavimo uždavinio agregavimo tyrimas - Ušpurienė, Ana; Sakalauskas, Leonidas (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2016)
Darbe nagrinėjamas dviejų etapų stochastinio tiesinio programavimo uždavinys, kai antro etapo kintamieji priklauso nuo atsitiktinio parametro, pasiskirsčiusio pagal normalųjį (Gauso) dėsnį. Sprendžiant šį uždavinį, pritaikytas modifikuotas L pavidalo (L-shaped) algoritmas, realizuotas naudojant CPLEX optimizavimo paketą. Darbe nagrinėjamas scenarijų agregavimo metodas, siekiant sumažinti optimizavimo proceso iteracijų skaičių, naudojamų resursų kiekį ir optimalaus sprendinio gavimo skaičiavimo laiką. Agregavimo metodo efektyvumas ištirtas statistinio modeliavimo būdu.
Keywords: stochastinis programavimas; scenarijų generavimas; agregavimas; optimizavimas; L pavidalo (L-shaped) metodas