Ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovo lyderystės teorinės prielaidos - Dambrauskienė, Dalia (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2016)
Straipsnyje apibrėžiama lyderystės samprata, atskleidžiamos mokslininkų darbuose, teisės aktuose egzistuojančios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovo lyderystės teorinės prielaidos.Visuomenėje nuolat vykstantys pokyčiai sąlygoja socialinę ir ekonominę visuomenės kaitą, sparčią mokslo ir technologijų raidą. Apie būtinybę visuomenei keistis, apie lyderystę ir vadovavimo kompetencijų svarbą švietimo bendruomenėse ir institucijose kalbama Europos ir Lietuvos strateginiuose ir švietimo politikos dokumentuose. Pokyčius ikimokyklinio ugdymo sektoriuje, keičiant įstaigų vadovavimo būdą, įtraukiant bendruomenes į sprendimų priėmimą ir jų įgyvendinimą, atnaujinant ugdymo programas ir jas realizuojant, sąlygoja ir atnaujinta ikimokyklinį ugdymą apibrėžianti įstatymų bazė.Lietuvos ir užsienio mokslininkai nagrinėja lyderystės temą, atlieka mokslinius tyrimus, orientuodamiesi į lyderystės raiškos analizę bendrojo lavinimo mokyklose. Analizuojant atliktų lyderystės švietimo sektoriuje mokslinių tyrimų duomenis, ir Lietuvoje, ir užsienyje pasigendama lyderystės klausimų išsamaus nagrinėjimo, mokslinių tyrimų apie lyderystę ikimokyklinio ugdymo sektoriuje: ikimokyklinio ugdymo vadovų darnią lyderystę, jų gebėjimus, lyderystės raišką asmeniniu, švietimo įstaigos ir išorės subjektų lygmeniu.
Keywords: ikimokyklinis ugdymas; lyderystė; vadovo lyderystė