Moterų, auginančių vaikus, sunkumai derinant šeimą ir karjerą - Bielskytė, Kristina; Smilgienė, Jurgita (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2016)
Šeimos ir karjeros derinimas – kiekvienam žmogui aktuali problema, tačiau dažniausiai su tuo susiduria moterys, auginančios vaikus. Visuomenėje tebevyrauja stereotipas, kad moteris turi aukotis dėl šeimos. Išanalizavus mokslinę ir metodinę literatūrą išsiaiškinta, kad moterims, auginančioms vaikus, karjeros derinimą sunkina šie veiksniai: 1) profesinio ir asmeninio gyvenimo derinimo konfliktas; 2) karjeros pertrūkiai; 3) nelankstus vaikų priežiūros organizavimo pobūdis; 4) lyčių vaidmenys (lyties diskriminacija); 5) darbdavių požiūris į reprodukcinio amžiaus moteris.Tyrimo tikslas – ištirti, kokių sunkumų kyla moterims, auginančioms vaikus ir derinančioms šeimą ir karjerą. Tyrimo duomenys buvo rinkti taikant pusiau struktūruoto interviu metodą. Interpretuojant duomenis naudotasi turinio analizės metodu. Taikyta tikslinė informantų atranka (tyrimo dalyvės – penkios moterys, auginančios vaikus ir derinančios šeimą ir karjerą). Empirinio tyrimo rezultatai liudija, kad didžiausias sunkumas moterims yra profesinio ir asmeninio gyvenimo derinimo konfliktas. Sunkumus lemiančios priežastys dažniausiai yra šios: laiko stoka, darbdavių nesupratingumas ir namų rutina, sąlygojanti socialinių ir profesinių įgūdžių stoką. Dermės sėkmę lemia vaidmenų kaita ir tolygus darbo ir pareigų pasidalijimas šeimoje. Moterys akcentuoja, kad valstybės politika nėra orientuota į pagalbą moterims, norinčioms derinti šeimą ir karjerą.
Keywords: karjera ir šeima; moterys; auginančios mažamečius vaikus