Universalumo teoremos fizikoje - Garbaliauskas, Antanas (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2018)
Darbe pateikiamos kai kurių analizinių funkcijų tolydaus tipo universalumo teoremos. Universalumas – įdomi ir reikšminga dzeta ir L-funkcijų savybė. Šią savybę Rymano dzeta funkcijai pirmasis įrodė S. Voroninas. Po to daug matematikų (S. M. Gonekas, A. Reichas, B. Bagchi, A. Laurinčikas, K.Matsumoto, R. Garunkštis, J. Steudingas ir kt.) apibendrino ir pagerino universalumo rezultatus. Rymano dzeta funkcija yra svarbus instrumentas atliekant klasikinės mechanikos, kvantinės mechanikos, statistinės fizikos tyrimus.
Keywords: Rymano dzeta funkcija; L-funkcija; universalumas; taikymai fizikoje