Šilutės Vydūno gimnazijos teritorijoje esančių medžių alerginio potencialo įvertinimas - Drakšienė, Laura (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2025)
Miesto žaliosios erdvės turi teigiamą ir neigiamą poveikį žmonių gyvenimo kokybei. Natūrali gamta teigiamai veikia jų emocinę būseną, bet augalijos išskiriamos žiedadulkės – pagrindinis ore esantis alergenų šaltinis. Renkantis augaliją miesto žaliosioms zonoms apželdinti, būtina atkreipti dėmesį į augalų alergeniškumą, kuris pagal augalų alergijos potencialą, apdulkinimo strategiją bei trukmę, individų kiekį ir dydį įvertinamas skaičiuojant indeksą IUGZA (Carinanos Casares-Porcel, Quesada-Rubio, 2014). Ištyrus Šilutės Vydūno gimnazijos teritoriją, įvertinti joje augantys 174 įvairaus dydžio medžiai ir nustatyta, kad teritorijos alergeniškumo indekso vertė yra 0,046. Tai rodo mažą alergeniškumo potencialą, todėl galima mokyklos teritoriją laikyti palankia aplinka asmenims, jautriems įkvepiamiesiems alergenams. Nors pagal įvertinimo rezultatus teritorijos alergeniškumas nedidelis, vis dėlto sodinant medžius ir kitus augalus rekomenduojama didinti biologinę įvairovę ir užtikrinti tinkamą miesto žaliųjų zonų valdymą bei priežiūrą.