Ankstyvojo amžiaus vaikų teisės į saugią ir sveiką gyvenseną užtikrinimas šeimoje - Lebedžinskienė, Lijana; Bilbokaitė-Skiauterienė, Ieva (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2022)
Teorinės analizuojamos problemos įžvalgos leidžia teigti, kad vykstant nuolatinei socialinio gyvenimo, žmonių mąstymo, įpročių kaitai, vaiko teisių apsaugos problema šeimoje išlieka aktuali ir reikalauja papildomų mokslinių tyrimų. Konkrečiau, svarbu identifikuoti, kaip tėvai suvokia savo atsakomybę ir galimybes, garantuojant ankstyvojo amžiaus vaiko teisę augti sveikam ir saugiam, su kokiomis problemomis jie susiduria ir kaip jas sprendžia. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti tėvų nuomonę apie ankstyvojo amžiaus vaiko teisę į saugią ir sveiką gyvenseną šeimoje. Tyrimas grindžiamas šiomis konceptualiomis nuostatomis: socialinio tikrovės konstravimo teorija (Berger, Luckmann, 1999) ir į vaiką orientuoto ugdymo paradigma (Dewey, 1961; Juodaitytė, 2003; Monkevičienė, 2008). Tyrime taikyta kokybinė prieiga, kurios pasirinkimą lėmė analizuojamos problemos specifika bei asmeninis palankumas kokybiniam tyrimui. Tyrimo metodai: mokslinės literatūros, norminių dokumentų, apimančių informaciją apie tyrimo objektą, analizė; pusiau standartizuotas interviu. Tyrimo duomenys analizuoti turinio analizės (angl. content) metodu. Tyrime dalyvavo septyni tėvai, auginantys ankstyvojo amžiaus vaikus. Remiantis tyrimo rezultatais, galima daryti išvadą, kad tyrime dalyvavę tėvai suvokia savo atsakomybę ir galimybes, užtikrinant vaiko teisę augti sveikam ir saugiam, supranta šios teisės reikšmę vaiko asmenybei. Visgi nagrinėjamos problemos kontekste reikalinga būtų tolesnė analizė, įvertinant tėvų patirtis: kaip jie ugdo vaikų suvokimą apie sveiką gyvenseną, tinkamą mitybą, fizinį aktyvumą, kaip dalyvauja vaikų gyvenime, kurdami saugumo jausmą ir užtikrindami palankią aplinką namuose.