Daugiabučio namo energinio efektyvumo pokyčio po modernizacijos analizė - Skridailaitė, Laima; Mockienė, Edita; Kelpšienė, Loreta (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2021)
Dauguma Lietuvos daugiabučių namų yra pastatyti gana seniai ir skirtingais laikotarpiais. Norint juose pasiekti vidutinį šiluminio komforto lygį, sunaudojama daug kuro. Lietuvos ilgalaikės renovacijos strategijos tikslas yra transformuoti esamą pastatų fondą, kad 2050 m. jis būtų efektyviai vartojantis energiją (su sąlygomis pertvarkyti į beveik nulinės energijos pastatus) ir nepriklausomas nuo iškastinio kuro bei atitinkantis universalaus dizaino principus. Straipsnyje vertinamas 1976 m. pastatyto mūrinio 12 aukštų daugiabučio gyvenamojo namo energinis efektyvumas prieš ir po modernizavimo priemonių komplekso įdiegimo. Nustatyta, kad jeigu iki modernizacijos septynių sezonų vidutinis šiluminės energijos poreikis buvo 108 kWh/m2, tai po modernizacijos dviejų sezonų vidutinis poreikis – 38 kWh/m2. Faktinis pastato energinis efektyvumas padidėjo 64,8 procento.