Distribution and Control of Sosnowsky’s Hogweed (Heracleum sosnowskyi Manden.) in Klaipėda District - Markaitytė, Eglė (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2023)
Kiekvienais metais yra užregistruojama naujų nepageidaujamų augalų augimviečių. Lietuvoje labiausiai žinomas invazinis augalas – Sosnovskio barštis (Heracleum sosnowskyi Manden.) – yra paplitęs ir Klaipėdos rajone. Jo gausūs sąžalynai pakeičia augalų bendrijų rūšių struktūrą, ypač pievų buveinėse. Be to, šis augalas kelia grėsmę žmonių sveikatai bei kenkia ūkiniams gyvūnams. Lietuvoje Sosnovskio barštis masiškai naikinamas, visgi pasirinktas tinkamas kontrolės būdas galėtų užtikrinti ilgalaikį rezultatą, kuris neleistų šiam augalui plisti. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – palyginti Sosnovskio barščio naikinimo Klaipėdos r. savivaldybės teritorijose rezultatus: vienose jų trejus metus Sosnovskio barštis buvo intensyviai naikintas, o kitose – tik vykdyta minimali šio invazinio augalo kontrolė. Tyrimo rezultatai parodė, kad Sosnovskio barščio naikinimas mechaniniais ir cheminiais metodais yra efektyvesnis nei tik invazinio augalo šienavimas. Pateiktos rekomendacijos leis atidžiau rinktis kontrolės priemones Sosnovskio barščio plitimo rizikai sumažinti.