Beteisių statusas - Šerėnas, Algirdas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Visa neišsivysčiusio ir išsivysčiusio socializmo Sovietų imperijos visuomenė pagal kenksmingumą ir nekenksmingumą buvo suskirstyta į daugybę viešų ir neviešų kategorijų: laisvieji, kaliniai, specialiai apgyvendintieji ir t.t. Kiekviena kategorija skirstėsi į grupes, o grupės - į pogrupius ir t.t. Kalinių ir specialiai apgyvendintųjų kategorijos turėjo savo “spalvą”. Šiame dokumente atssipindi kokios visuomenės grupės buvo laikomos pavojingomis. Pavojingumo laipsnį nustatydavo Valstybės saugumo operatyvinė trijulė.
Keywords: sovietinė okupacija; represijos; visuomenė; politiniai kaliniai; tremtiniai