Lietuvos komunistų partijos pastangos likviduoti partizanų sąjūdį - Truska, Liudas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
VKP(b) centro komitetas, pokario metais ne kartą svarstęs LSSR partinės organizacijos darbą, reikalavo, įvykdyti svarbiausią iš svarbiausiųjų uždavinių – kuo greičiau likviduoti banditizmą“ ačiau baigėsi visi terminai, o Lietuvos partizanų sąjūdis, kad ir patyręs skaudžių nuostolių , bet remiamas tautos, nebuvo palaužtas, juo labiau likviduotas. Padėtis tebėra įtempta“, – 1947 m. vasarą konstatavo LSSR NKVD vadovybė. Tokiomis aplinkybėmis atsirado žemiau skelbiamas dokumentas – LKP(b) centro komiteto 1947 m. gruodžio 12 d. nutarimas dėl antipartizaninės kovos respublikoje suaktyvinimo.
Keywords: komunistų partija; represinės struktūros; ginkluotas pasipriešinimas; represijos; Sovietų Sąjunga