Kauno karo komendantūros Tautinio darbo batalionas 1941 m. - Knezys, Stasys (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Lietuvių tautinio darbo apsaugos batalionas, pradėtas formuoti Kaune 1941 m. birželio 28 d., kai vokiečių–sovietų fronto linija jau buvo nuvilnijusi per Lietuvą į Rytus, yra vienas ryškesnių ir dramatiškesnių Lietuvos kariuomenės istorijos puslapių. Būtent Lietuvos kariuomenės istorijos, nors kariuomenę sovietiniai okupantai buvo panaikinę – inkorporavo ją į Raudonąją armiją ir pavertė 29-uoju šaulių teritoriniu korpusu (toliau – 29-asis ŠTK), o didelę dalį lietuvių karių, ypač karininkų, paleido iš tarnybos. Tačiau inkorporavus buvo sunaikinta tik struktūra, pasisavinta ginkluotė ir kariuomenės turtas. Ikikarinėje Lietuvoje ugdyta ir puoselėta nepriklausomybės dvasia liko gyva. TDA batalionas – vilties atkurti Lietuvos kariuomenę išraiška.
Keywords: vokiečių okupacija; tautinio darbo batalionas; Antrasis pasaulinis karas; Lietuvos kariuomenė