Lietuvių savivalda ir vokiečių okupacinė valdžia- tarp kolaboravimo ir rezistencijos - Jegelevičius, Sigitas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Lietuvoje nacių okupacijos metais buvo bent penki antinacinio pasipriešinimo judėjimai: lietuvių nepriklausomybinis, lenkų, žydų, prosovietinis ir sovietinis. Jie skyrėsi ne tik tautine, bet ir valstybine politine orientacija. Neabejotina, kad tiek karo metais, tiek dabar mums svarbiausias yra lietuvių nepriklausomybinis pasipriešinimo judėjimas, nes jis išlaikė Lietuvos valstybės idėją. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad lietuviai karo metais niekur neturėjo savo egzilinės vyriausybės. Sovietinė marionetinė vyriausybė, rezidavusi Penzoje, vėliau Maskvoje, nebuvo Lietuvos valstybės vyriausybė.Visi šitie momentai turėjo ir tebeturi lemiamą reikšmę vertinant ir lietuvių savivaldos nacių okupacijos metais vaidmenį. Vertindami lietuvių savivaldos vaidmenį ir jos vietą bei reikšmę lietuvių antinaciniame pasipriešinime, esame linkę atsparos tašku laikyti lietuvių antisovietinį Birželio sukilimą ir jo padarinius.
Keywords: vokiečių okupacija; lietuvių savivalda; kolaboravimas; antinacinis pasipriešinimas