Lenkijos ir Baltijos šalių gyventojų trėmimas į SSRS 1939–1941 m.: panašumai ir skirtumai - Lebedeva, Natalija (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Dalis Lenkijos, Latvijos, Lietuvos ir Estijos gyventojų buvo ištremti iš Sovietų Sąjungos aneksuotų teritorijų 1939 m. rugsėjį ir 1940 m. rugpjūtį vadovaujantis Josifo Stalino strategija sužlugdyti Lenkijos ir Baltijos šalių valstybingumą. Paskui vyko tolesnis Lietuvos, Latvijos, Estijos bei vakarinių Ukrainos ir Baltarusijos rajonų sovietizavimas.Naujai pažvelgti į šią problemą atsirado galimybių, kai tapo prieinamesni kai kurie archyvai, taip pat SSKP Centro komiteto, Liaudies komisarų tarybos, NKVD ir jos Karo belaisvių valdybos archyvai.Šio darbo tikslas - palyginti J. Stalino režimo represijų politiką tuo metu, kai aneksuotos teritorijos buvo sovietizuojamos.
Keywords: sovietinė okupacija; Baltijos šalys; Lietuva; Latvija; Estija; deportacijos; Gulag; Ukraina; sovietizacija