Bakaloriškių sunaikinimas - Zizas, Rimantas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Raudonųjų partizanų 1944 m. sausio 29 d. užpultas ir negailestingai sunaikintas (sudegintas) Kaniūkų kaimas (Eišiškių aps. Jašiūnų vlsč.), jo žmonių žudynės (iš viso nužudyta 38 šio kaimo žmonės), deja, nebuvo vienintelė masinė baudžiamoji (keršto) akcija, jų įvykdyta kovojant su apsiginklavusiais Pietryčių Lietuvos kaimais, vadinamąja ginkluota vietine savisauga. Panašią savo žiaurumu baudžiamąją smurto akciją raudonieji partizanai vykdė per 1944 m. Velykas: balandžio 12 d. jie Trakų apskrityje Onuškio valsčiuje visiškai sudegino Bakaloriškių kaimą (iš viso apie 40 sodybų), jos metu terorizavo ir žudė šio ir kitų kaimų žmones.
Keywords: vokiečių okupacija; tarybiniai partizanai; teroras