„Laivyno paradas“ ir neįvykusi Klaipėdos okupacija 1938 m. Nežinomi Lietuvos ir Vokietijos santykių puslapiai - Liekis, Šarūnas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Šiame straipsnyje pristatomas JAV archyvuose rastas 1938 m. kovo 18 d. Vokietijos laivyno karinės operacijos, pavadinimu Flottenparade (vok. „Laivyno paradas“), planas. Pagal kurį, Lenkijai pradėjus karinius veiksmus prieš Lietuvą, Vokietija būtų užėmusi Klaipėdos miestą. Jis ne tik atskleidžia plano detales, bet taip pat apibūdina to meto nuotaikas, Vokietijos ir Lietuvos kariuomenių būklę ir potencialą.
Keywords: Klaipėda; Vokietija; 1938 m. ultimatumas; tarpukaris