Iš kur mes apie tai žinojome? Lietuvių pasipriešinimas ir sovietinis teroras šeštojo–septintojo dešimtmečių literatūroje - Daniel, Aleksandr (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Rusijos sąmonėje nėra refleksijų apie trėmimų operacijos Baltijos šalyse. Rusų masių sąmonėje, jeigu ji egzistuoja ir iš viso fiksuoja tokius įvykius, trėmimai susipynė su kitomis represijos formomis – suėmimais, teismais, sovietizacija, kolūkiais, masiniu partizanų pasipriešinimo nuslopinimu. Būtent partizaninis lietuvių pasipriešinimas daugiausia stebino vaizduotę žmonių, kurie jau atprato nuo panašaus ginkluotojo pasipriešinimo formų. Rusijoje buvo formuojamas Lietuvos, kaip partizanų respublikos, kuri patyrė ypač žiaurias represijas, įvaizdis? Toks įvaizdis formuojamas remiantis įvairiais šaltiniais.
Keywords: Rusija; Lietuva; pasipriešinimas; teroras; atmintis