Juozo Žiugždos „antisovietinė“ veikla 1951–1955 m. agentūrinėje „Metodininkų“ byloje - Selenis, Valdas (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Remiantis operatyvine-agentūrine „Metodininkų“ byla, saugoma Lietuvos ypatingajame archyve (toliau – LYA), straipsnyje atskleidžiama, kaip į sovietinio saugumo akiratį buvo pakliuvęs konjunktūrinis istorikas Juozas Žiugžda. Einamos pareigos – J. Žiugžda buvo Lietuvos SSR mokslų akademijos (toliau – MA) tikrasis narys ir viceprezidentas, švietimo ministras, Istorijos instituto direktorius, Vilniaus valstybinio universiteto Lietuvos SSR istorijos ir SSRS istorijos katedrų vedėjas – įpareigojo jį būti švietimo sistemos ir istorijos mokslo prievaizdu. Tokiu būti jį vertė ir „nederami“ biografijos faktai. Kita vertus, kai kurie bylos liudijimai turėjo pagrindą. Straipsnyje pateikiama operatyvinių agentų paruošta J. Žiugždos charakteristika, jo „kenkėjiška“ veikla Lietuvos SSR švietimo ministerijoje, duomenys apie bendrabylius ministerijos darbuotojus.
Keywords: sovietinis režimas; kolaborantai; antisovietinė veikla; KGB