Valstybingumo laikotarpio elito atstovų padėtis Sovietų Lietuvoje: Petro Klimo atvejis - Bukaitė, Vilma (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Buvusio Lietuvos Respublikos elito atstovų gyvenimas Sovietų Lietuvoje tapo jų atsparos represijų traumoms ir gebėjimo atsitiesti po patirtų iššūkių išbandymu. Dažnai šie žmonės grįždavo iš lagerių į Lietuvą jau garbaus amžiaus, silpnos sveikatos, nebeturėdami galimybių aktyviai veikti  profesinėje srityje. Anksčiau jų socialinis statusas buvo aukštas, neretai jie gyveno ekonominės gerovės sąlygomis, o Sovietų Lietuvoje kartais turėjo išgyventi net negaudami pensijos. Pasitelkus kasdienybės istorijos tyrimo metodus, straipsnyje pateikiama vieno atvejo analizė – diplomato Petro Klimo biografija 1955–1969 m. Ji yra svarbi norint nuodugniau ištirti „buvusiųjų“ išgyvenimo taktiką, mėginimus atgauti orumą, bandymus realizuoti gebėjimus ir tarpukario ryšius.
Keywords: sovietinė okupacija; politiniai kaliniai; represijos; Petras Klimas