Baltijos šalių ir Lenkijos politikai išeivijoje ir jų vizija apie pokarinę taiką Rytų Europoje. 1940–1945 m. - Ilmjärv, Magnus (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama, kokia buvo pagrindinių Baltijos šalių išeivijos politikų Vakaruose vizija, susijusi su pokario pasaulio tvarka; kokia buvo Lenkijos išeivijos politikų pokario vizija ir kiek tai siejasi su Lietuva, Latvija, Estija ir Rytų Prūsija. Daugiausia dėmesio skiriama Mėmelio (Klaipėdos) klausimui. Vilniaus klausimas taip pat nagrinėjamas sąsajoje su Mėmeliu (Klaipėda). Tokia analizė svarbi, siekiant suprasti Baltijos šalių ir Lenkijos išeivijos politikų santykius Antrojo pasaulinio karo metais. Dėl ribotos straipsnio apimties nėra galimybės nagrinėti sovietų valdžios ir Lenkijos vyriausybės emigracijoje bei sovietų valdžios, Lietuvos bei Lenkijos komunistų derybų, vizijų Rytų Prūsijos bei Klaipėdos klausimu. Straipsnyje stengtasi išvengti esminių apibendrinimų ir susilaikyti nuo galutinių atsakymų į daugelį klausimų ar problemų.
Keywords: tarptautiniai santykiai; Baltijos šalių klausimas; Mėmelio (Klaipėdos) klausimas; Rytų Prūsija; Antrasis pasaulinis karas; Baltijos šalių ir Lenkijos politikų santykiai išeivijoje; pokario pasaulio tvarkos vizijos