Etniniai lietuvių ir lenkų santykiai Rytų ir Pietryčių Lietuvoje 1960–1985 m. - Stravinskienė , Vitalija (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Straipsnyje nagrinėjama lietuvių ir lenkų santykių raiška Rytų ir Pietryčių Lietuvoje N. Chruščiovo pradėtos politinės liberalizacijos, kuri L. Brežnevo valdymo metais perėjo į stagnaciją, laikotarpiu. Dėl specifinių sąlygų (etniškai mišrios gyventojų sudėties, geografinės padėties ir kt.) Rytų ir Pietryčių Lietuva buvo patogi vieta įgyvendinti sovietinėje nacionalinėje politikoje įsigalėjusią tautų suartėjimo koncepciją. Ji reiškėsi glaudesniais LSSR etninių grupių, atskirų sovietinių respublikų ir jų gyventojų ryšiais. Tokios politikos išraiška buvo regiono gyventojų išskyrimas iš kitų Lietuvos regionų gyventojų, uždarumas ir tapatybės pokyčiai.
Keywords: Lietuva; Lenkija; emigracija; demografija; rytų Lietuva