1951 m. Lietuvos gyventojų trėmimo operacija „Ruduo“: deportacijos iš Eišiškių rajono - Balkytė , Dalia (Genocidas ir rezistencija, 2024)
1951 m. rudens Lietuvos gyventojų trėmimai kodiniu pavadinimu „Ruduo“ – viena didžiausių tokio pobūdžio operacijų. Straipsnyje analizuojama, kaip ji buvo vykdoma Eišiškių r. Šis rajonas, kaip ir keli kiti tuometiniai Lietuvos SSR rajonai, buvo nevienatautis. Tad tyrimo tikslas – ne tik išnagrinėti  trėmimo operaciją šiame rajone, bet ir atsakyti į klausimą, ar tikrai nuo trėmimų Lietuvoje kentėjo tik lietuviai, kaip neretai teigiama viešojoje erdvėje.
Keywords: sovietinė okupacija; represijos; deportacijos; tremtiniai; GULAG; 1949 m. trėmimai