Ginkluotasis pasipriešinimo sąjūdis ir partizaninis karas Estijoje 1941 m. - Noormets, Tiit (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Partizaninis karas kaip aukščiausia pasipriešinimo stadija Estijoje truko tik kelis 1941 metų vasaros mėnesius, o pasipriešinimo sąjūdis pradėjo formuotis iškart po okupacijos ir valstybinio perversmo 1940 m. birželio 21 d. Pirmiausia mėginta sukurti legalią opoziciją. 1940 m. liepą, prieš vadinamuosius liaudies seimo rinkimus, buvusių politinių partijų atstovai ir tautinių bendrijų bei akademinių sluoksnių aktyvistai organizavo tautinių jėgų kandidatų iškėlimą į seimą kaip atsvarą naujosios valdžios marionetėms. Tų kandidatūrų anuliavimas ir netgi formalių demokratinių procedūrų panaikinimas jau prieš vadinamuosius rinkimus kartu nutraukė ir visus tolesnius mėginimus suorganizuoti legalią opozicinę veiklą.