Vieningas lietuvių tautos atsakas J. Stalinui - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
1940 m. liepos 21 d. falsifikuotais rinkimais išrinktas marionetinis „liaudies” seimas paskelbė, kad Lietuvoje įvedama sovietų santvarka, ir nutarė prašyti SSRS aukščiausiąją tarybą priimti LSSR į SSRS sudėtį sąjungine respublika. „Savanoriškas prisijungimas” įvyko. LKP(b) propagandistai skelbė, kad „liaudies” seimas tokiu būdu išreiškė visos lietuvių tautos valią. 1945 m. vasarą LKP(b) CK (matyt, VKP(b) biurui Lietuvoje „patarus”) atsirado tinkama proga parodyti vergišką nuolankumą diktatoriui J. Stalinui – artėjo sovietų valdžios paskelbimo ir LSSR „įsijungimo į broliškų tarybinių respublikų sąjungą” penktosios metinės. Šia dingstimi LKP(b) CK vadovybė nutarė pasiųsti J. Stalinui padėkos laišką su Lietuvos gyventojų parašais. Nors kai kurie agitatoriai grasindavo net Sibiru ir NKVD , tačiau lietuviai vienodai boikotavo laiško pasirašymą tiek mieste, tiek kaime.