Lietuvos visuomenės pastangos 1987–1990 m. pripažinti niekiniu Molotovo–Ribbentropo paktą - Kašauskienė, Vanda (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Pertvarka ir gaivesnis viešumo vėjas natūraliai žadino visuomenės domėjimąsi istorija, pagrįstą norą kuo greičiau atversti anksčiau slaptumo ženklu pažymėtus praeities puslapius, teisingai suvokti tikrovę. Ypač jautriai Lietuvos žmonės reagavo į šiurpius stalinizmo laikų nusikaltimus. Tuo labiau kad beveik 50 priespaudos metų Lietuvos istorija buvo šiurkščiai politizuojama primygtinai brukant marksizmo-leninizmo dogmas, taikant ideologų ne be Maskvos pagalbos sukurtas istorijos mokslo koncepcijas ir atskirų istorijos laikotarpių vertinimus. Ypač buvo sparbu paviešinti dokumentą, kuris lėmė Baltijos šalių okupaciją .