Sovietinės represijos ir pasipriešinimas joms Onuškio valsčiuje (Trakų aps.) - Zizas, Rimantas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Dėl sovietinių (raudonųjų) partizanų agresyvios veiklos ir nuo 1943 m. rudens Pietryčių Lietuvoje susikūrusių kaimų savisaugų, vadinamosios vietinės savisaugos (savigynos), ginkluoto pasipriešinimo jiems padėti čia jau vokiečių okupacijos metais pradėjo darytis išskirtine. Ten, kur veikė sovietiniai partizanai ir ginkluoti savisaugininkai, tarp jų įsiliepsnojo ginkluotas konfliktas, formavosi įtampos, priešiškumo, neapykantos židiniai, jie veikė žmonių sąmonę, turėjo įtakos jų tolesnės veiklos motyvams, taip pat turėjo ilgalaikių psichologinių padarinių, kurie vėliau komplikavo santykius su atkurta sovietų valdžia.