„Pirmoji sovietinė okupacija ir genocidas Lietuvoje 1940–1941 m.“: okupacinė patirtis ir Lietuvos istorijos konceptualizavimo problemos - Vyšniauskas, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Šiame tekste mėginama naujais aspektais įprasminti okupacinę patirtį, atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę padėtį, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą ir tapus NATO nare. Taip pat aptariami 1940–1941 m. įvykių vertinimo istorijos vadovėliuose klausimai, kurie, kaip parodė 2005 m. diskusija Lietuvos žiniasklaidoje, kelia nemažą susidomėjimą visuomenėje.