Mažeikių apskrities žydų likimas Antrojo pasaulinio karo metais - Brandišauskas, Valentinas (Genocidas ir rezistencija, 2025)
Šio straipsnio tikslas yra nuosekliai (suprantama, kiek tai leidžia archyvinė medžiaga) atkurti žydų likimą visuose Mažeikių apskrities valsčiuose 1941 m. vasarą. Kartu mėginama pastebėti proceso dėsningumus, atkreipti dėmesį į įvykių sinchroniškumą konkrečiose vietovėse. Atskleidžiamas ir lietuvių partizaninių bei policinių struktūrų vaidmuo sprendžiant žydų likimą, įvardijami pavieniai asmenys, nuo kurių valios priklausė jų likimas.