Lietuvos laisvės kovotojų ryšiai su Vakarais 1945–1954 m. ir jų nuslopinimas - Makauskas, Bronius (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Straipsniu siekiama trumpai pristatyti vieną iš lietuvių tautos pasipriešinimo epizodų antrosios sovietinės Lietuvos okupacijos metu – ryšius su Vakarais. Šis epizodas labai svarbus, nes atspindi lietuvių antisovietinio pasipriešinimo struktūrų ryšių su Vakarais kūrimą ir veiklą Suvalkų krašte, Lenkijos teritorijoje, 1945–1954 m., siekiant prasiveržti pro geležinę uždangą ir pranešti demokratiniam pasauliui apie antrosios sovietinės okupacijos padarinius Lietuvoje, ieškoti supratimo ir paramos tautos pasipriešinimo kovai su okupantu. Juk per Lenkiją tuo metu ėjo vienintelis įmanomas kelias sausuma iš Lietuvos į Vakarus. Pagrindinis dėmesys skiriamas šių siekių užslopinimui Lenkijoje, Suvalkų krašte, 1949–1950 m. Taip pat nagrinėjama, kaip laisvės kovotojų ir lietuvių išeivių viltimis gauti paramos savo tikslams įgyvendinti Vakarų valstybės pasinaudojo kaip informacijos apie Sovietų Sąjungą rinkimo priemone, be kita ko, dar ir neveiksminga.