Kauno politechnikos instituto studentai ir dėstytojai KGB akiratyje (1951–1989 m.) - Veilentienė , Audronė (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Represinės SSRS institucijos NKVD ir NKGB, vėliau – MGB (Valstybės saugumo ministerija) ir galiausiai – KGB (Valstybės saugumo komitetas) Lietuvoje vykdė sovietizaciją ir represijas prieš okupantams pavojingus asmenis. KGB padalinys prie LSSR Ministrų Tarybos nemažai dėmesio skyrė Kauno aukštosioms mokykloms, turėjusioms parengti sovietų valdžiai lojalius inteligentus. Tarpukariu Kaunas buvo laikinoji sostinė, o dauguma Kauno aukštųjų mokyklų buvo kilusios iš 1922 m. įkurto Lietuvos (nuo 1930 m. – Vytauto Didžiojo) universiteto, todėl šiame mieste gyveno nemažai tautinės inteligentijos, kuri darė įtaką jaunajai kartai. Straipsnyje apžvelgiamos KGB veiklos sritys ir metodai, kuriuos jis taikė didžiausios Kauno aukštosios mokyklos – Kauno politechnikos instituto (nuo 1990 m. – Kauno technologijos universitetas) – dėstytojams ir studentams.