Rusų pasaulio ideologemos funkcija – stiprinti imperinę tapatybę - Girkontas , Robertas (Genocidas ir rezistencija, 2024)
2013–2014 m. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir kiti valdžios atstovai viešuose pasisakymuose vis dažniau pradėjo vartoti rusų pasaulio sąvoką. Tačiau visi jie vengė pateikti tikslų šio termino apibrėžimą. Rusų pasaulio sąvokos neapibrėžtumas ir aptakumas leidžia suvienyti visus, tikinčius Rusijos išskirtinumu, jos mesianistiniu vaidmeniu, – komunistus ir monarchistus, globalistus ir eurazistus, nacionalistus ir internacionalistus, – nors kitais klausimais jų pažiūros visiškai nesuderinamos. Rusų pasaulio, nesvarbu ar šis terminas bus vartojamas, ar bus jo atsisakyta, ideologema yra ir bus V. Putino „ideologijos“, kuri legalizuoja autoritarinį režimą ir pagrindžia Rusijos pretenzijas į ypatingą vaidmenį kuriant naują tvarką pasaulyje, branduolys.