Sovietų Sąjungos penktoji kolona Anykščių krašte tarpukario Lietuvoje - Vaičiūnas, Gintaras (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Šiame straipsnyje tiriamas nelegalus komunistinis judėjimas Anykščių krašte tarpukario Lietuvos Respublikos laikotarpiu, nuo 1923 m., kai susikūrė pirmoji komunistinė kuopelė, iki 1940 m., kai Lietuvą pirmą kartą okupavo Sovietų Sąjunga. Remiantis daugiausia „Lietuvos saugumo policijos ir Lietuvos kariuomenės teismo Utenos–Ukmergės komunistų partijos narių nuteistųjų už priklausymą Lietuvos Komunistų partijai ir veikimo jos naudai“ byla pateikiamas komunistų sąrašas, nušviečiami jų tarpusavio ryšiai ir veikla.